Testament

Wat is een langstlevende testament?

Laatst bijgewerkt: 05-08-2020

Waarom een langstlevende testament belangrijk is

Een langstlevende testament kan u en uw partner veel zorgen uit handen nemen. Als u beiden een dergelijk testament opstelt, zorgt u ervoor dat de achterblijvende partner financieel stabiel achterblijft. Dit is vooral van belang wanneer er ook kinderen in het spel zijn. Het langstlevende testament regelt namelijk dat de langstlevende partner de volledige erfenis ontvangt en de kinderen pas hun erfdeel krijgen wanneer de langstlevende ouder is overleden.

Een langstlevende testament zorgt ervoor dat de overblijvende partner de erfenis in eerste instantie volledig ontvangt, waardoor financiële zekerheid ontstaat. De kinderen ontvangen hun erfdeel pas nadat beide ouders zijn overleden. Dit biedt rust en duidelijkheid voor alle betrokkenen.

Steeds meer mensen vragen zich hoe zij hun erfenis het beste kunnen regelen, zeker wanneer er kinderen of kleinkinderen zijn. In dit artikel ontdekt u hoe een langstlevende testament werkt, welke voordelen het biedt en waar u op moet letten. We behandelen de kerninformatie, bekijken een praktisch voorbeeld en eindigen met tips en veelgestelde vragen.

De kern van het langstlevende testament

Bij een langstlevende testament zijn zowel de echtgenoot of geregistreerd partner als de kinderen erfgenamen. In de praktijk betekent dit vaak dat de langstlevende partner de hele erfenis ontvangt en de kinderen pas hun aandeel krijgen wanneer de langstlevende ouder overlijdt. Zo blijft de langstlevende ouder beschermd en hoeft hij of zij zich niet direct zorgen te maken over een mogelijke uitbetaling aan de kinderen.

Historische achtergrond langstlevende testament

Het langstlevende testament is een klassieke constructie die voor 2003 erg populair was, omdat het oude erfrecht de langstlevende partner niet automatisch beschermde. Sinds 2003 zijn er in het wettelijk erfrecht diverse bepalingen toegevoegd die de langstlevende partner beschermen. Toch kiezen mensen nog steeds voor een langstlevende testament voor extra zekerheid en maatwerk.

Wanneer u een langstlevende testament heeft, erft de achterblijvende partner in veel gevallen de hele nalatenschap. De kinderen krijgen hierdoor een zogeheten ‘vordering’ op de ouder, die zij pas kunnen opeisen na het overlijden van die ouder (of op een ander door u in het testament vastgelegd moment). De ouder die de erfenis in ontvangst neemt, betaalt erfbelasting over de volledige erfenis, verminderd met de schuld aan de kinderen.

Variaties en aanvullingen langstlevende testament

Er zijn verschillende varianten van een langstlevende testament. Soms sluit de inhoud grotendeels aan op de huidige wettelijke regelingen, maar er kunnen ook aanvullende clausules zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld een uitsluitingsclausule toevoegen of een regeling om erfbelasting te besparen.

Bovendien kan een langstlevende testament goed worden gecombineerd met andere testamentvormen, zoals een opvullegaat, een tweetrapsmaking of specifieke regelingen voor een gehandicapt kind. De beste keuze hangt af van uw persoonlijke situatie. Let op dat u bij samenwonen of geregistreerd partnerschap bepaalde afspraken expliciet moet laten opnemen in uw testament.

Wanneer is een langstlevende testament interessant?

  • U wilt uw partner de grootst mogelijke financiële zekerheid bieden (bijvoorbeeld om in het huis te kunnen blijven wonen).
  • U heeft (minderjarige) kinderen en wenst rust en duidelijkheid voor uw gezin.
  • U wilt de erfbelasting zo gunstig mogelijk structureren.
  • U wilt onenigheid of onduidelijkheid tussen de langstlevende partner en de kinderen vermijden.

Voorbeeld uit de praktijk: familie Jansen

Stel, meneer en mevrouw Jansen hebben samen twee kinderen: Lisa en Bas. Meneer Jansen komt te overlijden. Meneer en mevrouw Jansen hebben samen een langstlevende testament afgesloten. Volgens dit testament gaat de hele nalatenschap in eerste instantie naar mevrouw Jansen. Lisa en Bas krijgen ieder een vordering op hun moeder, maar zij kunnen deze pas opeisen wanneer mevrouw Jansen zelf overlijdt.

Hierdoor hoeft mevrouw Jansen zich geen zorgen te maken over directe uitbetaling aan de kinderen. Ze kan in het huis blijven wonen, de lopende kosten betalen en haar leven voortzetten zonder financiële druk van kindsdelen. Pas na haar overlijden kunnen Lisa en Bas hun erfdeel opeisen.

In situaties waar de relatie met (een van) de kinderen stroef verloopt, geeft een langstlevende testament eveneens rust. Er is geen directe noodzaak tot uitkering van het kindsdeel, wat een hoop spanningen wegneemt in een periode die toch al zwaar is.

Neem de regie in eigen handen

Een langstlevende testament biedt vooral uitkomst als u zekerheid wilt bieden aan uw partner, zowel financieel als praktisch. Wanneer een van u komt te overlijden, erven de kinderen niet direct, zodat de langstlevende partner niet in de knel komt.

Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste keuzes maakt voor u en uw gezin? Schrijf u dan in voor een van onze gratis lezingen op locatie of volg onze gratis online lezing op een moment dat u schikt. Liever direct een persoonlijk adviesgesprek? Vraag dan snel en kosteloos een afspraak bij u thuis aan. Wij helpen u graag om alles stap voor stap door te nemen en zo de juiste keuzes te maken.

Voordelen van Erfrechtplan

Bij Erfrechtplan kunt u rekenen op:

  • Heldere uitleg: wij nemen u mee door alle lastige juridische termen.
  • Thuisbezoek: een van onze adviseurs komt bij u langs, zodat u niet zelf op pad hoeft.
  • Grafische ondersteuning: complexe informatie maken wij visueel en begrijpelijk.
  • Scherpe tarieven: door gezamenlijk in te kopen bij de notaris zijn de kosten meestal net zo laag als wanneer u zelf naar de notaris gaat.
  • Alle tijd en ruimte: bij ons heeft u alle rust om vragen te stellen en opties te overwegen, in tegenstelling tot een gehaast gesprek op kantoor.

Onze adviseurs bekijken samen met u welk testament het beste past bij uw situatie. Of u nu een relatief eenvoudige gezinssituatie heeft of een samengesteld gezin met meerdere kinderen en wensen, wij zorgen ervoor dat uw testament goed is geregeld.

Veelgestelde vragen langstlevende testament

  • Heb ik altijd een langstlevende testament nodig?

    Niet per se. Soms is het huidige wettelijke erfrecht toereikend, zeker wanneer u een eenvoudigere gezinssituatie heeft. Wilt u echter maatwerk of extra bescherming voor uw partner, dan is een langstlevende testament vaak een goede keuze.

     

  • Wat is het verschil tussen een langstlevende testament en een levenstestament?

    Een langstlevende testament regelt de erfenis na uw overlijden. Een levenstestament bevat afspraken over wie uw zaken regelt als u tijdens uw leven niet meer in staat bent zelf beslissingen te nemen.

  • Kan een kind worden benadeeld door een langstlevende testament?

    In principe niet, omdat het kindsdeel behouden blijft. Kinderen kunnen hun erfdeel alleen pas opeisen na het overlijden van de langstlevende ouder.

     

  • Is een langstlevende testament ook mogelijk als ik niet getrouwd ben?

    Ja, dat kan. Heeft u een geregistreerd partnerschap, dan is het eenvoudiger, maar ook als u samenwoont zonder geregistreerd partnerschap is het mogelijk. In dat laatste geval moet dit expliciet in het testament worden vastgelegd.

  • Hoe zet ik mijn huidige testament om naar een langstlevende testament?

    U kunt altijd een nieuw testament laten opstellen. De notaris zal dan uw oude testament herroepen. Weet u niet waar te beginnen? Bezoek dan onze pagina ‘Hoe begin ik met een testament?’ voor praktische tips.