Waarom zou u een testament moeten laten maken?
Laatst bijgewerkt: 18-03-2025
Veel mensen denken pas laat na over de vraag: “Waarom zou ik eigenlijk een testament moeten laten maken?” Het onderwerp kan confronterend zijn, maar juist een goed testament kan u en uw nabestaanden veel rust geven. Bovendien kan een testament helpen om erfbelasting te beperken en de eigen bijdrage aan een zorginstelling binnen de perken te houden. In deze inleiding leest u waarom het zo belangrijk is om hier niet mee te wachten tot het (bijna) te laat is.
Met een testament heeft u de regie
Een testament is meer dan alleen een document om uw nalatenschap te verdelen. Het is hét middel om nú al controle te nemen over uw financiële toekomst én die van uw dierbaren. Hieronder leest u op welke manieren een testament u de regie geeft en welke praktische opties u kunt opnemen om alles soepel te laten verlopen.
Afwijken van de wet
- Waarom afwijken?
Zonder testament geldt het wettelijke erfrecht. Dat pakt niet altijd uit zoals u zou willen – zeker niet bij samengestelde gezinnen, ongehuwde partners of wanneer u bepaalde wensen heeft (bijvoorbeeld een deel voor een goed doel). - Wat kunt u precies regelen?
Met een testament kunt u afwijken van die standaardregels en specifiek bepalen wie erft en wie niet. U kunt ook regelingen treffen voor stiefkinderen, pluskinderen of vrienden die volgens de wet geen erfgenaam zouden zijn. - Verduidelijking voor nabestaanden
Door in uw testament duidelijk aan te geven hoe u uw nalatenschap ziet, voorkomt u dat er na uw overlijden onenigheid of onduidelijkheid ontstaat.
Regie over erfgenamen en erfgoederen
- Verdeling van bezittingen
U kunt in uw testament aangeven wie welke bezittingen krijgt, zoals een huis, sieraden of andere waardevolle eigendommen. Wilt u een kunstverzameling aan een museum schenken? Ook dat kan. - Executeur benoemen
U kunt iemand aanwijzen als executeur (of meerdere personen), die uw nalatenschap afwikkelt. Zo weet u zeker dat er één verantwoordelijke is die uw wensen respecteert. - Voorwaarden en volgorde
In sommige gevallen is het wenselijk om voorwaarden te stellen aan een erfenis, zoals een leeftijdsgrens voor kinderen of een specifieke situatie (bijvoorbeeld eerst een studie afronden). Ook kunt u een volgorde bepalen, bijvoorbeeld dat eerst uw partner iets erft en bij diens overlijden alles naar uw kinderen gaat (tweetrapsmaking).
Erfbelasting verminderen
- Slimme clausules
Dankzij bepaalde constructies in uw testament (bijvoorbeeld de eerdergenoemde tweetrapsmaking) kan de erfbelasting voor uw nabestaanden worden verlaagd. U maakt dan gebruik van vrijstellingen of verdeelt de nalatenschap zó dat minder belasting verschuldigd is. - Schenkingen en legaten
Wilt u een deel van uw vermogen al tijdens uw leven schenken? Een testament kan in samenhang met schenkingsplannen worden opgesteld. Zo voorkomt u een hoge belastingdruk bij overlijden. - Samenwerking met experts
Erfrechtplan en de notaris kunnen samen met u kijken naar de optimale fiscale route, zodat uw dierbaren niet voor financiële verrassingen komen te staan.
Eigen bijdrage zorginstelling
- Waarom is dit relevant?
Als u in een zorginstelling komt, wordt de eigen bijdrage vaak berekend op basis van uw vermogen en inkomen. Een strategisch opgesteld testament kan ervoor zorgen dat bij uw overlijden het vermogen op een andere manier is verdeeld, waardoor de eigen bijdrage voor een achterblijvende partner niet onnodig hoog wordt. - Langetermijnvisie
Denk bijvoorbeeld aan het toekennen van erfdelen aan uw kinderen, zodat niet alles in het vermogen van uw partner terechtkomt (en dus meetelt voor de zorgbijdrage). Dit vraagt om maatwerk en inzicht in toekomstige scenario’s.
Beschermen van minderjarige (stief)kinderen
- Voogdijregeling
In uw testament kunt u vastleggen wie de voogdij over minderjarige kinderen krijgt als beide ouders onverwachts komen te overlijden. Zonder deze regeling beslist de rechter, wat niet altijd overeenkomt met uw wensen. - Financieel beheer
U kunt bepalen dat er een bewindvoerder komt tot een bepaalde leeftijd, zodat het vermogen van uw minderjarige kinderen beheerd wordt door iemand die u vertrouwt.
Specifieke wensen en persoonlijke accenten
- Codicil voor kleinere zaken
Naast uw testament kunt u gebruikmaken van een codicil voor kleinere, persoonlijke bezittingen (zoals sieraden of erfstukken). In uw testament kunt u naar dat codicil verwijzen, maar zorg ervoor dat het codicil aan de wettelijke eisen voldoet om rechtsgeldig te zijn. - Goede doelen of stichtingen
Wilt u een deel van uw nalatenschap nalaten aan een goed doel? Dan kunt u in het testament een legaat of erfstelling opnemen voor die specifieke organisatie.
Door al deze mogelijkheden op de juiste manier te combineren, houdt u de regie over uw nalatenschap en voorkomt u dat zaken anders lopen dan u voor ogen heeft. Een testament is daarom dé sleutel tot heldere afspraken en financieel voordeel – zowel voor uzelf als uw nabestaanden.
Voorbeeld – Hoe een testament levens verandert
Stel, u bent ongeneeslijk ziek en heeft een partner waarmee u niet bent getrouwd. U heeft samen ook kinderen. Als u geen testament heeft, erft uw partner (wettelijk gezien) niets en kunnen er ingewikkelde situaties ontstaan rond uw huis, spaargeld of andere bezittingen. Dit kan leiden tot onnodige kosten, conflicten of zelfs gedwongen verkoop.
Door wél tijdig een testament te maken, kunt u bijvoorbeeld uw partner als erfgenaam aanstellen. Tegelijkertijd kunt u uw kinderen een deel van uw nalatenschap toekennen, met eventuele clausules om de erfbelasting te minimaliseren. Zo weten uw dierbaren precies waar ze aan toe zijn, en bespaart u ze onnodige onzekerheid.
Erfrechtplan: uw gids naar een gerust hart
Waarom zou u voor het opstellen van uw testament kiezen voor Erfrechtplan?
- Heldere uitleg zonder poespas
Bij ons krijgt u geen langdradige juridische taal, maar concrete uitleg in simpele bewoording. We gebruiken vaak schema’s en visuele hulpmiddelen zodat u precies begrijpt wat u regelt. - Gratis adviesgesprek aan huis
Wij komen vrijblijvend bij u langs om uw situatie te bespreken. Zo kunt u in alle rust, in uw eigen omgeving, de mogelijkheden doornemen. - Samenwerking met notarissen
Erfrechtplan werkt samen met diverse notarissen, waardoor u (meestal) geen hogere kosten heeft dan wanneer u alles zelf regelt. Sterker nog, vaak is het voordeliger. - Alle tijd
U neemt de tijd die u nodig heeft om tot een weloverwogen besluit te komen. Wij adviseren, maar u bepaalt.
Klaar voor actie?
Een testament is dé manier om op een duidelijke, juridisch verantwoorde manier uw nalatenschap te regelen. Niet alleen voorkomt u dat uw nabestaanden voor verrassingen komen te staan, u kunt ook forse fiscale voordelen behalen. Bovendien houdt u de eigen bijdrage voor een zorginstelling mogelijk lager, doordat u nu al kunt anticiperen op uw toekomstige vermogen.
Wilt u ontdekken wat er voor u mogelijk is?
- Schrijf u in voor onze gratis (online) lezing en leer meer over testamenten, erfbelasting en zorgkosten.
- Vraag een gratis adviesgesprek aan huis aan, zodat wij uw persoonlijke situatie kunnen bespreken.
- Wij begeleiden u graag naar de notaris om uw testament officieel vast te leggen.
Veelgestelde vragen
- Is een testament echt nodig als ik weinig vermogen heb?
Ook bij een bescheiden vermogen kan het verstandig zijn. Denk aan het beschermen van een partner en eventuele kinderen, of het voorkomen van familieconflicten.
- Kan ik op latere leeftijd mijn testament nog wijzigen?
Zolang u wilsbekwaam bent, kunt u uw testament op ieder moment aanpassen. Dit verloopt via de notaris.
- Heeft een testament invloed op erfbelasting?
Absoluut. Met slimme bepalingen – bijvoorbeeld een tweetrapsmaking – kunt u de erfbelasting voor uw nabestaanden verlagen.
- Wat als ik een samengesteld gezin heb?
Dan is een testament vaak extra belangrijk. Het wettelijke erfrecht houdt niet altijd rekening met stiefkinderen, terwijl u dat misschien wél wilt.
- Kan ik ook digitale bezittingen meenemen in mijn testament?
Zeker, u kunt bepalen wat er gebeurt met bijvoorbeeld uw online accounts en (digitaal) eigendomsrecht. Geef dat expliciet aan in uw testament of via aanvullende bepalingen.
Andere relevante artikelen
- Wat houdt een testament precies in en waarom is het zo belangrijk?
- Hoe werkt een testament binnen het Nederlandse recht?
- Welke juridische aspecten spelen een rol bij een testament?
- Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?
- Wie kan een testament laten opstellen en vanaf welke leeftijd?
- Waarom zou u een testament moeten laten maken?
- Wat gebeurt er als u overlijdt zonder testament?
- Welke rol speelt de notaris bij het opstellen van een testament?
- Kunt u zelf een testament schrijven, en is dat geldig?
- Wat zijn de meest gestelde vragen over testamenten?
- Is een codicil hetzelfde als een testament?
- Hoe verhoudt een testament zich tot het wettelijke erfrecht?
- Wat zijn digitale of ‘online’ testamenten en hoe werken deze?
- Hoe kunt u beginnen met het regelen van uw testament?
Heeft u nog vragen? Schrijf u dan in voor een gratis (online) lezing of plan een vrijblijvend adviesgesprek aan huis. Zo ontdekt u stap voor stap hoe u uw testament het beste kunt regelen.